Zelfredzaamheid en innovatie bij ZINN Thuiszorg
Zelfredzaamheid en innovatie bij ZINN Thuiszorg

Zelfredzaamheid en innovatie bij ZINN Thuiszorg

De zorg in Nederland loopt tegen haar grenzen aan. Door vergrijzing hebben meer mensen zorg nodig en zijn er relatief steeds minder mensen om deze zorg te verlenen. Dineke Mol: “Precies om die reden zoeken we nu naar manieren om met de medewerkers die we hebben zoveel mogelijk cliënten de zorg te bieden die ze echt nodig hebben.” Volgens Dineke liggen oplossingen in (1) innovatie, (2) stimuleren van zelfredzaamheid en (3) preventie (zorgvraag voorkomen).

Innovatie
Innovatie betekent gebruik van technologie, maar ook het bedenken van een andere manier van werken. “Technisch is tegenwoordig steeds meer mogelijk”, zegt Dineke. “Denk maar een de Medido, waarbij een handig apparaatje de cliënten waarschuwt als ze hun medicijnen moeten innemen en het zakje met medicatie ook nog aan hen presenteert. Een andere techniek die gaat helpen is beeldbellen. Volgend jaar gaan we werken met een Beeldzorg Team waarmee het mogelijk wordt om cliënten op afstand te begeleiden. Voor sommige zorgvragen is dat heel goed mogelijk, al dan niet aanvullend op fysieke zorgmomenten”. Een ander voorbeeld van zorgtechnologie is het werken met de Smart Glasses, een bril waarmee een zorgmedewerker of zelfs een huisarts op afstand kan meekijken met een zorgmedewerker die bij de cliënt aanwezig is. Dineke: “Dat is heel handig bij bijvoorbeeld wondzorg of bij het opnieuw instellen van een piepende infuuspomp. Het scheelt reistijd.”

Stimuleren van zelfredzaamheid
Vanuit de 17 thuiszorgteams leveren ongeveer 225 medewerkers wijkverpleging aan ruim 850 cliënten. “Dat doen zij met hart en ziel,” vertelt Dineke. “Medewerkers hebben vaak een goede band opgebouwd met hun cliënten. Maar voor meerdere zorghandelingen zijn tegenwoordig hulpmiddelen waarmee cliënten of hun partner deze zelfstandig kunnen uitvoeren. Je moet dan denken aan een hulpmiddel om ogen te druppelen of voor het aan- en uittrekken van steunkousen. Onze medewerkers ondersteunen in het leren deze hulpmiddelen te gebruiken. Dat is niet alleen voor medewerkers wennen maar ook voor cliënten. Hoewel sommige cliënten het fijn vinden om minder afhankelijk te zijn van zorgverleners, zijn anderen hele dagen alleen en voelen zich eenzaam. Zij kijken juist uit naar de komst van de zorgmedewerker. Daar moeten we absoluut oog voor houden en andere manieren en oplossingen helpen aandragen. Zo helpen we cliënten de weg te vinden naar ondersteunende initiatieven in de wijk of houden we regelmatig contact via beeldbellen. Daarnaast zetten we daar waar wenselijk of nodig, naast wijkverpleegkundige zorg, medewerkers in op begeleiding en ondersteuning op allerlei dagelijkse activiteiten.”

Dineke Mol, clustermanager ZINN Thuiszorg

Nu menskracht schaarser wordt moeten we steeds meer vooruitdenken.

Preventie
“Nu menskracht schaarser wordt moeten we steeds meer vooruitdenken,” gaat Dineke verder. “Ook onze generatie moet zich afvragen hoe we zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en welke hulpmiddelen we daarbij kunnen gebruiken. Bij ZINN Thuiszorg zijn we erop gericht onze cliënten zo vroeg mogelijk te benaderen zodat we met hen mee kunnen denken. Op dit moment ontvangen ruim 2000 cliënten huishoudelijke hulp van ZINN. Medewerkers huishoudelijke verzorging zijn soms de eerste zorgverleners bij cliënten thuis. Zij doen huishoudelijke taken, maar hun aanwezigheid betekent veel meer. Zij bouwen vaak een goede band op met cliënten en signaleren dreigende knelpunten voor wat betreft veiligheid en zelfredzaamheid. Zij kunnen deze signalen doorgeven aan de Wijkverpleegkundigen Preventie die cliënten weer kunnen ondersteunen in het vroegtijdig leren omgaan met hulpmiddelen, het regelen van aanpassingen of andere vormen van ondersteuning.”

Zorg voor iedereen
“Mensen hebben vroeg of laat gewoon wijkverpleegkundige zorg nodig,” vervolgt Dineke. “Maar preventie, zorgtechnologie en het ondersteunen bij zelfredzaamheid zijn meer dan ooit belangrijk. Door ons daar intensief mee bezig te houden creëren we ruimte voor de mensen die wijkverpleegkundige zorg dagelijks hard nodig hebben.”