Psychische klachten en cognitieve problemen
Psychische klachten en cognitieve problemen

Psychische klachten en cognitieve problemen

De psychologen van ZINN Gezondheidszorg zijn gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van verschillende psychische klachten. De psychologen weten hoe dergelijke klachten zich uiten op oudere leeftijd en welke behandeling het beste aansluit. Klachten waarmee u zich bij ZINN Gezondheidszorg kunt aanmelden zijn onder andere: somberheid, angst, dwangmatig handelen en psychische problemen samenhangend met geheugenproblemen. Enkele veel voorkomende klachten staan hieronder beschreven.
 

Depressie

Iedereen heeft wel eens minder energie of sombere gevoelens. Dit zijn normale gevoelens die passen bij tegenvallers problemen. Vaak duren deze gevoelens enkele uren of enkele dagen. Als u hier langere tijd last van heeft en u zich niet meer over de somberheid heen kunt zetten, als u weinig energie heeft en nergens zin in hebt, is er sprake van een depressie. Een depressie ontstaat meestal geleidelijk. Zonder behandeling kan een depressie na enige tijd weer overgaan. Dit duurt gemiddeld vier tot zes maanden. Het kan ook langer, soms zelfs jaren, duren. Met een behandeling kunnen de klachten verminderen of kan de duur van de depressie worden verkort.

Angst

Er bestaan verschillende soorten angststoornissen. Bijvoorbeeld een paniekstoornis en een sociale fobie.

Wat is een paniekstoornis?
Iedereen is weleens angstig of gespannen. Angst waarschuwt voor reëel gevaar. Sommige mensen hebben angst als er geen gevaar is. U kunt dan verschijnselen ervaren zoals hartkloppingen, zweten, trillen, duizeligheid en een snellere ademhaling. De symptomen kunnen lijken op een lichamelijke ziekte, zoals een hartaanval. Als de angst erg heftig is, heeft u een paniekaanval. Paniekaanvallen komen veel voor. Soms is er een aanleiding voor een paniekaanval, vaak ook niet. Als u regelmatig paniekaanvallen ervaart, is er sprake van een paniekstoornis. 
Paniekaanvallen kunnen ervoor zorgen dat u situaties gaat vermijden, waarin u misschien een aanval krijgt. Die situaties zijn meestal plekken waar het heel druk is of waar u niet makkelijk weg kunt Bij het vermijden van situaties omdat u bang bent een paniekaanval te krijgen, is er sprake van Agorafobie. 

Sociale fobie
Bij een sociale fobie bent u erg bang voor de reacties van anderen in sociale situaties. De angst is zo erg dat u het in uw hele lichaam voelt en mogelijk een paniekaanval krijgt.

Posttraumatische stress-stoornis

Een posttraumatische stress-stoornis kan ontstaan door een eerder meegemaakt levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit. Dit kan zorgen voor herbelevingen, het vermijden van herinnering of emotioneel uitschakelen. Ernstige prikkelbaarheid, hevige schrikreactie en slaapstoornissen komen ook voor. 

Vlak na een schokkende gebeurtenis is het belangrijk dat u rust vindt en steun krijgt in uw eigen vertrouwde omgeving bij mensen die dichtbij u staan. Vaak helpt het om het ritme van het dagelijkse leven binnen niet al te lange tijd weer op te pakken. Behandeling is nodig als u in uw emoties blijft vastzitten, als u erg gespannen bent of slaapproblemen houdt. Ook kan behandeling helpen als u onmogelijk kunt praten over het trauma, of als u alleen op een afstandelijke manier over het trauma kunt praten. Dat laatste kan namelijk betekenen dat u de gedachten aan de traumatische gebeurtenis probeert te vermijden, en daarmee uw angsten en andere emoties weghoudt. 

Cognitieve problemen

Cognitieve problemen en beperkingen worden ook wel mentale processen genoemd. Door cognitieve beperkingen kunt u problemen ervaren bij het onthouden, concentreren, plannen en organiseren of de taal. Deze problemen kunnen onder andere passen bij dementie of bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). NAH kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk of een beroerte. Cognitieve problemen kunnen samengaan met psychische problemen zoals angst, depressie en rusteloosheid.