Financiële problemen ouderenzorg nog niet van tafel 
Financiële problemen ouderenzorg nog niet van tafel 

Financiële problemen ouderenzorg nog niet van tafel 

Dinsdag 12 september aanstaande stemt de Tweede Kamer over het al dan niet controversieel verklaren van een aantal voorgenomen kabinetsplannen. Het in de ijskast zetten van de behandeling van de kabinetsplannen voor de langdurige zorg zorgt er niet automatisch voor dat de financiële problemen voor 2024 van tafel zijn. Daar is meer voor nodig. Namens 27 ouderenzorgorganisaties roept NNCZ de politiek op een duidelijk signaal af te geven.  

“Het voornemen van de vaste Kamercommissie om de plannen voor de ouderenzorg controversieel te verklaren, lijkt goed nieuws. Helaas leidt het niet direct voor financiële verlichting voor de ouderenzorg”, aldus Roeli Mossel van de NNCZ. “De Tweede Kamer zal heel duidelijk moeten maken dat ze de financiële problemen in de ouderenzorg aan willen pakken. Alleen het controversieel verklaren is niet voldoende. Een groot risico is dat het ministerie van Financiën de kortingen al ingeboekt heeft en dat deze dus ook zonder behandeling in de Kamer door zullen gaan”.  

Duidelijkheid nodig 
Het is positief dat de acties van vele ouderenzorgorganisaties en medewerkers de Tweede Kamer heeft wakker geschud. Er lijkt meer begrip voor de problemen in de sector en bereidheid om naar oplossingen te zoeken. Roeli Mossel: “Haast is echter geboden. Het is van groot belang dat we als sector bij Prinsjesdag weten waar we aan toe zijn. We zijn in gesprek met Kamerleden om te horen wat zij kunnen betekenen. Het zou goed zijn als er een duidelijk signaal vanuit de Tweede Kamer komt: de financiële problemen voor 2024 moeten worden opgelost”.  

Meer is nodig 
Controversieel verklaren van de kabinetsplannen is een duidelijk signaal, de zorgen zijn voor de ouderenzorg zijn er niet mee weg genomen. Roeli Mossel: “Duidelijkheid krijgen over de kortingen van het kabinet is heel belangrijk. Maar er is meer nodig. Ook de verlaging van de vergoeding voor vastgoedkosten, de beperkte compensatie van de CAO effecten, de beperkte indexatie als gevolg van de inflatie, en het inkoopbeleid van zorgkantoren zetten de financiën van ouderenzorgorganisaties onder grote druk. Meer is nodig om de sector meer zuurstof te geven. Minister Helder van VWS en de politiek zijn ook op dit punt aan zet om een kaalslag in de sector te voorkomen”.