Dry Needling

Dry Needling

Myofasciale triggerpoints zijn pijnlijke strengvormige verkrampingen in een spier. Deze worden beschreven vanuit de theorie van het zogeheten Myofasciaal Pijn Syndroom (MPS). Een triggerpoint kan pijnklachten, bewegingsbeperking, stijfheid en krachtsverlies veroorzaken, lokaal en in een specifiek uitstralingsgebied.

Hoe kunnen myofasciale triggerpoints ontstaan?
- Acuut (door een verkeerde beweging of een trauma)
- Chronisch (door een langdurig verkeerde houding of overbelasting)
- Na immobilisatie bijvoorbeeld gipsverband;
- Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid;
- Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte;

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een intake en onderzoek proberen de klachten in kaart te brengen. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak bij druk pijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de myofasciale triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) gedeactiveerd waarna het weer mogelijk is dat de spier kan ontspannen. Bij langdurige klachten zal de fysiotherapeut vaak meerdere spieren behandelen in arm of been, als de spieren langs de wervelkolom.

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien de patiënt aanvullend verzekerd is vallen de kosten voor Dry Needling hieronder.

Voor meer informatie, neem contact op met Niels Postma via n.postma@zinnzorg.nl of via 0598-363687.